Anioły małe i duże świetnie nadają się na prezenty i ozdoby, a wykonanie ich jest bardzo proste i przyjemne.

Przygotujmy:
mąkę pszenną , sól i wodę do przygotowania masy solnej w proporcji 1kg:1kg:1l, czyli taką samą ilość każdego produktu, choć wodę warto wlewać stopniowo wyrabiając ciasto (zwykle trochę jej zostaje).

Podane ilości wystarczą do zrobienia dużej ilości masy. Masę można przechować w szczelnie zamkniętym naczyniu lub worku w lodówce – przyda się później do zabawy. Białą masę przygotowujemy jeśli chcemy naszego anioła pomalować po wyschnięciu farbami. Jeśli chcemy, aby masa była kolorowa, barwimy wodę.

Dodatkowo, oprócz masy solnej potrzebne będą również:

  • barwniki spożywcze lub farby do zabarwienia wody (anioł będzie kolorowy od razu, ale kolory po wyschnięciu nieco zbledną)
  • grubszy kartonik do przygotowania szablonu anioła
  • spinacze, wykałaczki i mała łyżeczka – przydadzą się przy modelowaniu twarzy
  • koraliki, cekiny itp. do ozdabiania sukienki

Aby zobaczyć instrukcję krok po kroku kliknij w link

Gotowe anioły suszymy ciepłym, ale niezbyt gorącym miejscu.

Udanej zabawy 🙂

About Author