Baranek wielkanocny z masy solnej to idealna propozycja plastyczna na nadchodzące święta 🙂

Przygotujmy:
mąkę pszenną , sól i wodę do przygotowania masy solnej w proporcji 1kg:1kg:1l, czyli taką samą ilość każdego produktu, choć wodę warto wlewać stopniowo wyrabiając ciasto (zwykle trochę jej zostaje).

Podane ilości wystarczą do zrobienia dużej ilości masy. Masę można przechować w szczelnie zamkniętym naczyniu lub worku w lodówce – przyda się później do zabawy. Białą masę przygotowujemy jeśli chcemy naszego anioła pomalować po wyschnięciu farbami. Jeśli chcemy, aby masa była kolorowa, barwimy wodę.

Dodatkowo, oprócz masy solnej potrzebne będą również:

  • grubszy kartonik jako podkładka do przygotowania baranka
  • wyciskacz do czosnku
  • patyczki – przydadzą się przy modelowaniu baranka
  • ruchome oczka – zastąpić je może pieprzem lub zielem angielskim
  • klej
  • ryż
  • barwniki do jajek
  • woreczek strunowy

Aby zobaczyć instrukcję krok po kroku kliknij w link:

Gotowe! 🙂

Udanej zabawy! 🙂

About Author